Skip to main content
Brandlarm och detektorer

Brandlarm och utrymningslarm

Ett brandlarm förhindrar inte att en brand bryter ut, men det spelar en avgörande roll för hur effektivt utrymningen och släckningsinsatsen blir samt hur stor skada som uppstår. Genom ett tidigt larm kan det ibland räcka med en handbrandsläckare för att släcka branden, och personer hinner evakuera innan det uppstår en risk för personskador.

En brandlarmanläggning kan utformas som ett heltäckande system enligt SBF 110:8, där alla rum i byggnaden övervakas. Alternativt kan larmet konstrueras som delskydd, vilket innebär att skyddet enbart omfattar exempelvis korridorer i utrymningsvägarna.

 


Ett brandlarm förhindrar inte att en brand bryter ut, men det spelar en avgörande roll för hur effektivt utrymningen och släckningsinsatsen blir samt hur stor skada som uppstår.

Vi hjälper dig att utforma och anpassa ditt brandlarm

En brandlarmanläggning kan vara heltäckande enligt SBF 110:8 och då övervakas samtliga rum i byggnaden. Alternativt kan larmet utformas som delskydd och då kan t.ex. enbart korridorer i utrymningsvägar skyddas.

Ett brandlarm kan vara utformat på flera olika sätt, här de vanligaste delarna.

  • Rök och värmedetektorer som snabbt kan indikera när en brand är på väg. Detta gör att du snabbt får en uppfattning av branden och kan utrymma eller släcka i tid.
  • Larmtryckknapp för att manuellt aktivera brandlarmet.
  • Larmdon kan vara optiska som blixtljus eller akustiska som siren eller klockor.
  • Centralapparat som är kopplat till hela anläggningen. Övervakar och känner av att allt i systemet fungerar som det ska samt larmar vid felfunktion och brand. Innehåller även ett reservbatteri vilket gör att brandlarmet kan fungera även om strömmen har gått.
  • Larmöverföring sker via larmsändaren. Då kan systemet skicka informationen till en larmcentral om en eventuell brand, som i sin tur skickar ut räddningstjänsten.
  • Orienteringsritningar är en ritning som ska finnas vid larmcentralen för att man ska hitta snabbt till den detektor eller sektion som har orsakat larmet och används för att räddningstjänsten snabbt ska kunna identifiera vart larmet kom ifrån. Standarden för orientering och serviceritningar kallas SBF 1021.

Vi finns här för att hjälpa dig

Som kund får ni en personlig kontakt som kan hjälpa er med råd och produktinformation.

Välkommen att kontakta oss!

Vi erbjuder service och underhåll av brandlarm och utrymingslarm

SERVICE & UNDERHÅLL

Västerbottens Brandredskap hjälper självklart dig och din verksamhet med serviceavtal för underhåll och anläggningsskötartjänster som är helt anpassningsbara efter dina behov och önskemål.

Serviceavtalen omfattar självklart krav enligt gällande regler och bestämmelser.